Wesley Noordam - Paardekooper

Wesley Noordam: “We willen niet alleen met onze productinnovaties laten zien dat we bewust met duurzaamheid bezig zijn, maar dit ook onderbouwen met certificering.”

Wesley Noordam

Productmanager Hygiene & Protection bij Paardekooper

 

“Schoonmaaksector gaat naar afvalzakken gemaakt van zo veel mogelijk gerecycled materiaal

Schoonmaakbedrijven die hun processen willen verduurzamen, kunnen tijdens een scan van hun werkzaamheden niet om een afvalzak heen. Door nieuwe EU-wetgeving komen er steeds duurzamere oplossingen. “Wij zijn continu op zoek naar mogelijkheden om onze afvalzakken voor een zo groot mogelijk deel van gerecycled materiaal te maken”, zegt Wesley Noordam, productmanager Hygiene & Protection bij Paardekooper.

Lees verder 

“Paardekooper is een familiebedrijf dat al sinds 1919 bestaat. “We houden ons al generaties bezig met materialen om te verpakken en in te pakken”, zegt Noordam. “Wij willen dé duurzame verpakkingsvoorloper worden in Europa en daarbij het verschil maken in de wereld van verpakkingen. Dat betekent duurzamere alternatieven ontwikkelen en aanbieden en inzetten op hergebruik waar dat kan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want er is veel ontwikkeling voor nodig om van een lineaire economie naar een circulaire economie te gaan. Het is, in samenwerking met collega’s, leveranciers en klanten, continu zoeken naar de mogelijkheden om anders naar bestaande producten en businessmodellen te kijken. Dat doen we bijvoorbeeld bij ons assortiment afvalzakken.” 

 

Materiaal terugdringen

“Daarbij is de hamvraag: hoe duurzaam kun je afvalzakken krijgen, zonder aan sterkte te verliezen?”, zegt Noordam. “Dankzij een geavanceerde productiemethode en aangepaste receptuur zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid nieuw materiaal fors terug te dringen. De zakken zien er anders uit en door het gebruik van gerecycled materiaal voelen ze anders aan, maar ze zijn nog steeds geschikt voor dezelfde toepassing. De zogeheten Powersterko-afvalzakken bestaan uit minimaal tachtig procent gerecycled plastic, zijn volledig gecertificeerd en worden gemaakt van Europees afval. Daar zijn we bij de categorie dunnere afvalzakken echt uniek in.” 

 

Het totale productieproces, van het inzamelen en het recyclen van het plastic tot het produceren van deze zakken, vindt plaats in Europa. Noordam: “Deze lokale aanpak zorgt voor een korte transportketen en daarmee maken we de CO2-voetafdruk van de afvalzakken nog kleiner. Zeker als je het vergelijkt met productie in Azië, waar deze categorie afvalzakken over het algemeen wordt geproduceerd.” 

 

Tachtig procent gerecycled materiaal

De afvalzakken voldoen aan de strengste Europese wetgeving voor afvalzakken, waaronder de Vlaamse Vlarema-wetgeving. Noordam: “Sinds 1 januari 2021 is in België een nieuwe wet van kracht, genaamd Vlarema 7. Deze wetgeving eist op dit moment al dat afvalzakken gemaakt zijn van tachtig procent gerecycled materiaal. Daarvan moet vijftig procent minimaal bestaan uit post consumer waste-materiaal, dit is plastic afval dat ontstaat bij de eindgebruiker. In Europa loopt Vlaanderen daarmee voorop. Daar hebben ze dus de strengste wetgeving. Post consumer waste is wereldwijd de grootste afvalstroom. Daarom wordt continu gezocht naar manieren om de grootte van deze stroom terug te dringen. Om post consumer recycled-kunststof te maken wordt afval omgezet tot grondstof. Dit maakt het een minder milieubelastende oplossing in vergelijking met het gebruik van nieuw materiaal. Onze afvalzakken voldoen aan deze strenge wetgeving.”

Dankzij een geavanceerde productiemethode en aangepaste receptuur zijn we erin geslaagd om de hoeveelheid nieuw materiaal fors terug te dringen"

De ontwikkeling van de duurzame afvalzakken houdt niet op bij tachtig procent, zegt Noordam. “Uit intrinsieke motivatie willen we zo snel mogelijk richting de honderd procent. Maar ook de Vlarema-wetgeving stelt dat afvalzakken in 2025 voor honderd procent uit gerecycled plastic moet bestaan, waarvan minimaal vijftig procent van post consumer waste.” 

 

Vlarema wordt de maatstaf

Noordam verwacht dat de Vlarema-wetgeving uiteindelijk de maatstaf wordt in heel Europa en dus ook in Nederland. “Daar sorteren wij op voor.” Hij noemt meteen ook de SUP-wetgeving. “Die geeft ook richting aan waar het heen gaat met plastic bevattende producten. SUP staat voor Single Use Plastics. De SUP-wetgeving is in het leven geroepen om Europees zwerfafval tegen te gaan. De overheid gaat de strijd aan met al dat zwerfafval door het gebruik van plastic wegwerpproducten aan banden te leggen. Vanaf 1 juli 2023 wordt de huidige SUP-wetgeving nog verder uitgebreid. Vanaf dat moment is het verboden om gratis plastic of plastic bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg of bij afhalen en bezorgen. Vanaf 2024 wordt de wetgeving verder uitgebreid naar consumptie ter plaatse. Bijvoorbeeld in horecagelegenheden, evenementen en kantoren. Het is vanaf dan verboden om plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken. Tenzij je zorgt voor een goede inzameling van deze producten, zodat deze hoogwaardig gerecycled kunnen worden. Daar kunnen schoonmaakbedrijven dus een grote rol in spelen, bij het inzamelen van de plastic afvalstromen en het tegengaan van afval.”  

Kwaliteitsmanagementsysteem

Paardekooper is QA-CER gecertificeerd. Noordam: “Dat is een kwaliteitsmanagementsysteem voor productieprocessen. "Dit betekent dat wij kunnen borgen hoeveel gerecycled materiaal er in de afvalzak zit. Het garandeert de kwaliteit en de oorsprong van afvalzakken met gerecycleerd materiaal. We willen niet alleen met onze productinnovaties laten zien dat we bewust met duurzaamheid bezig zijn, maar dit ook onderbouwen met certificering.”Paardekooper maakt de stap naar circulair bijvoorbeeld ook met een nieuw bekersysteem. “Dat is een systeem waarin bekers geen afval zijn, maar tot het einde van de levensduur kunnen worden schoongemaakt en hergebruikt. Ook hebben we onlangs het concept van de CircularBag uitgerold. De CircularBag wordt gebruikt om bloemenhoezen in te zamelen en vervolgens worden deze ingezamelde hoezen omgezet naar nieuwe bloemenhoezen van gerecycled materiaal.”

 

Transparante afvalzakken

Soms is de ontwikkeling van duurzame varianten best lastig, beschouwt Noordam. “Voor de productie van afvalzakken van gerecycled materiaal kun je beter overstappen op transparante afvalzakken. Daar hoef je dan geen kleur aan toe te voegen. Dat is beter voor het milieu. Maar klanten willen soms ook kleur om juist de verschillende afvalstromen uit elkaar te kunnen houden. Maar als we de Vlarema-wetgeving als uitgangspunt nemen, is het per 1 januari 2022 in België verboden om niet-transparante afvalzakken te gebruiken bij het aanbieden van bedrijfsrestafval in containers. Tot 1 januari 2023 geldt dit verbod enkel voor afvalzakken met een inhoud groter dan zestig liter, daarna voor alle afvalzakken. Als dat de norm wordt, krijgen we in de toekomst dus meer en meer transparante afvalzakken.” 

 

Advies over duurzaamheid

Noordam legt uit hoe Paardekooper de duurzame gedachte bij klanten in de praktijk brengt. “Samen met onze klanten bekijken we het huidige assortiment. We onderzoeken of er mogelijkheden zijn om duurzamere varianten ten opzichte van het huidige assortiment aan te bieden. Hierbij kunnen we jou goed laten zien welke verduurzamingsslag je kunt maken. Eventueel ondersteunen we dit met een Life Cycle Analyse vanuit ons LCA centre. Daarbij vergelijken we twee alternatieven met elkaar en wordt de milieu-impact per artikel zichtbaar. Zo krijg je een betrouwbaar, wetenschappelijk onderbouwd inzicht in de milieu-impact van jouw assortiment en mogelijke verduurzamingsmogelijkheden.” 

 

Dit artikel is gesponsord door Paardekooper

Thema Talentontwikkeling/opleiden

Monique Odijk, Gom

Paardekooper

7/10
Loading ...