eigenaar van DUOFORT
In plaats van prijs moeten bij schoonmaak, en zeker bij vloeronderhoud, duurzaamheid en kwaliteit voorop staan. Die oproep doet Peter van der Jagt, eigenaar van DUOFORT. Als het aan hem ligt stoppen we direct met de jaarlijkse cyclus van polymeren. “Het is niet meer van deze tijd.”
Lees verder
“Doe wat nodig is. Neem eigenaarschap over de vloer. In plaats van het afdraaien van een programma”, zet Van der Jagt zijn oproep kracht bij. “In Nederland liggen schoonmaakbedrijven vaak onder vuur. Als er bezuinigd moet worden, wordt er al snel naar de schoonmaak gekeken. Zelfs nu, in de coronacrisis. Soms gaan of moeten schoonmaakbedrijven daarin mee. Ook in aanbestedingen zie je nog steeds de focus op prijs terug. Daar waar je wilt dat het juist gaat om zaken als kwaliteit, innovatie en social return. Challenge als opdrachtgever schoonmaakbedrijven maar, net zoals wij als vloeronderhoudsspecialisten uitgedaagd mogen worden. Daarmee helpen opdrachtgevers schoonmaakbedrijven en uiteindelijk ook vloerspecialisten. Schoonmaak is een vak en moet ook zo gezien worden. Net als vloeronderhoud.”
In een ideale wereld vraagt de opdrachtgever in zijn al dan niet onderhandse aanbesteding aan de specialist hoe hij kan innoveren, de kwaliteit kan waarborgen en social return kan toepassen. “Hoe kunnen we een nieuw contract met een duurzame looptijd van zo’n acht jaar inkleuren op die drie gebieden? Waar kunnen we vervolgens dan gedurende die acht jaar in investeren?”
Dat investeren kan bijvoorbeeld in nieuwe soorten vloeronderhoud. “Weg van het in de was zetten en polymeren van linoleum. Je kunt deze zachte bescherming aanbrengen, maar dan weet je dat je elk jaar een nieuwe laag polymeer moet aanbrengen of periodiek moet sprayen. Je bent dus continu bezig met chemie. Er komt vervolgens een moment dat de bestaande polymeerlagen eraf moeten en dan verdwijnt het meestal helaas in het rioolstelsel. Dat gebeurt nog steeds, maar het gaat natuurlijk een keer veranderen. Er gaat een moment komen dat de overheid je verplicht stelt de waslagen, samen met het afvalwater met daarin stripper, apart naar het afvalstation te brengen.”
Polymeren moet tot het verleden gaan horen, stelt Van der Jagt. Hij kiest ervoor om vloeren permanent te beschermen, waardoor jaarlijks strippen, topcoaten, sprayen en polymeren niet meer nodig is. “De originele bescherming van de vloer wordt hiermee versterkt. Met een ProShield-coating is die voor de komende vijf tot zeven jaar in goede conditie. Het enige wat je moet doen is de vloer wanneer noodzakelijk machinaal reinigen en na verloop van tijd is een herbehandeling voldoende.”
Dat voorkomt jaarlijks polymeren, de dagelijkse schoonmaak wordt wel belangrijker. “Schoonmakers moeten dagelijks stofwissen en vlekken verwijderen. Het liefst niet moppen. Daar zijn wij geen voorstander van, want op die manier verspreid je het vuil alleen maar. Hoe vaker je mopt, hoe vaker je schrobt! Pak een schrobzuigmachine of schrob handmatig als er geen machine is. Ontvet die vloer. Het is cruciaal dat schoonmakers dit weten. Het is leuk om zo’n permanente bescherming aan te brengen, maar de bal ligt vervolgens bij degenen die de vloer moeten verzorgen.”
Zo heeft iedere schakel in de keten een rol, beschouwt Van der Jagt. “Van de fabrikant van de vloer, de facilitair manager van de opdrachtgever tot aan het schoonmaakbedrijf en de vloerenspecialist. Het is een cyclus van plaatsing, periodiek onderhoud, dagelijks onderhoud en het weer recyclen van de vloer, zoals nu steeds gebruikelijker wordt. Hoe minder polymeer je gebruikt, hoe minder een fabrikant hoeft te doen om de vloer te kunnen recyclen. Ook in die zin is de permanente bescherming beter. Dat geldt eigenlijk ook bij tapijt waar je geen zeepresiduen in de tapijten wilt hebben. Wij reinigen tapijt vrijwel altijd via de kristallisatiemethode. Vuil kapselen we middels kristallen in. Vervolgens borstelen we deze kristallen cilindrisch eruit en vangen we deze op.”
Van der Jagt heeft samen met een aantal marktpartijen Stichting Duurzaam Vloeronderhoud opgericht. In opdracht van de stichting doet de Wageningen Universiteit onderzoek naar permanente bescherming van vloeren. “Zij beantwoorden nu de vraag: hoeveel water, chemie en polymeer scheelt het?” Dat onderzoek is nog volop in gang, maar Van der Jagt vindt dat opdrachtgevers nu al voor duurzaam vloeronderhoud moeten gaan. “Neem verantwoordelijkheid voor je vloer. In een droge situatie, maak je droog schoon. Zonder water dus. Neem een entreezone met een borstelmat, gebruik dagelijks een borstelstofzuiger voor de schoonloopzone. Voorzie stoelen van de juiste meubelglijders. Vloeren worden er niet beter van als ze continu gemopt worden. Hooguit bij vlekken gebruik je wat water en het juiste middel. Kortom, neem eigenaarschap over de vloer. Het gebeurt nog te vaak dat onze vloerspecialisten er pas bij worden geroepen als de vloer ellende kent. Dat is te voorkomen, maar dan moeten we wel allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en bij de start van een vloer ook echt gezamenlijk starten.”
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Duofort.