Peter Kwestro - Gaussian
Thema Digitalisering
Peter Kwestro

Global Business Development Director van Gaussian Robotics

 

“Robots zijn niet iets van morgen, maar van vandaag”

Schoonmaakrobots zijn geen marketingtool meer, maar draaien volwaardig mee in het schoonmaakproces. Dat constateertPeter Kwestro, Global Business Development Director van Gaussian Robotics. “Dit is niet iets voor de toekomst. Onze robots draaien vandaag en morgen al.”  

Lees verder  

“Enkele maanden geleden kreeg een importeur de aanvraag van een mkb-schoonmaakbedrijf”, begint Kwestro zijn verhaal. “Of ze elf robots willen leveren. We dachten dat er wellicht een typefoutje was gemaakt. Dat de elf een één moest zijn. Maar niets was minder waar. Ze zien in robotisering hét antwoord voor de krapte op de arbeidsmarkt en dat is het ook.”

 

Schoonmaakrobots zijn volwassen geworden, zegt Kwestro die al dertig jaar in de schoonmaakbranche de robotisering van dichtbij volgt. “Waar diverse schoonmaakbedrijven en sommige robotproducenten eigenlijk ook wel, schoonmaakrobots zagen als een mooie marketingtool om innovatief over te komen, is het tegenwoordig veel meer dan dat. De huidige generatie schoonmaakrobots draait volledig autonoom en kent laad- en vulstations. Tel daarbij op verbindingen via internet met de Cloud en je weet exact welke robot waar wat aan het doen is. En men ontvangt direct realtime rapportages. Schoonmaaktrobots zijn nu een serieuze oplossing. Dit is een echte kentering.”

 

Integreren binnen werkprogramma

Kwestro vindt dat schoonmaakrobots binnen werkprogramma’s, tenders en bestaande contracten moeten worden geïntegreerd. “Met de huidige en nog steeds oplopende krapte op de arbeidsmarkt, maar ook de verhoogde noodzaak voor hygiëne, kunnen we wat mij betreft in de schoonmaakbranche niet meer om robots heen. Let wel, robots vervangen geen schoonmakers. Het zijn eerder cobots die een deel van het werkproces op zich nemen. Daarbij kunnen ze tegenwoordig volledig autonoom hun werk doen, ook op meerdere etages.”  

 

De robots van Gaussian leggen daarvoor via de cloud een verbinding met onder andere liften van Kone, waardoor de robot volledig zelfstandig de lift kan nemen naar een volgende etage. En daar zijn taak kan vervolgen. Kwestro: “Robots zijn zo co-werkers die het werk van schoonmakers vereenvoudigen en verlichten. Zij pakken de zware repeterende taken op zodat schoonmakers andere taken kunnen uitvoeren.”

“Robots vervangen geen schoonmakers. Het zijn eerder cobots die een deel van het werkproces op zich nemen”

Verbreed assortiment

Tegenwoordig zijn het ook allang niet meer alleen de schrobzuigrobots die de dienst uitmaken. “Het assortiment is flink verbreed”, zegt Kwestro. “Naast zeer stille professionele stofzuigrobots met laadstation en verschillende schrobzuigrobots met een werkbreedte van 50 en 75 centimeter, zijn er nu ook industriële autonome veegmachines, sanitizer- en zelfs kristallisatierobots. Daarnaast kennen we specialistische versies van onze robots voor onder andere parkeergarages en supermarkten. Als nieuwste telgen, en daar werken we nog aan, komen daar ook serveerrobots en slimme, compacte robots voor in kleinere ruimtes bij. De serveerrobots kunnen bijvoorbeeld een drankje op een veilige afstand naar een klant brengen. De compacte robots kunnen bijvoorbeeld stofzuigen en reinigen in kleinere gebouwen..”

Tachtig procent is software

Op de laatste fysiek gehouden Interclean in 2018 braken robots door. “Deze hadden nog zeer beperkte softwaremogelijkheden en waren niet toepasbaar in complexere of dynamische ruimtes. Sommige modellen hebben de markt alweer verlaten (red. Taski, Kärcher).  Onze schoonmaakrobots beschikken over talrijke sensoren zoals camera’s, Laser Imaging Detection And Ranging en ultrasone sensoren. Ze kunnen zelf hun omgeving mappen (red. in kaart brengen) en zien wat de meest efficiënte route is om te doen wat ze moeten doen. Tegenwoordig mappen ze drieduizend vierkante meter in slechts een uur.”  

 

Tachtig procent van een schoonmaakrobot bestaat uit software, twintig procent hardware, stelt Kwestro. “Het is dan ook van belang dat je als schoonmaakbedrijf verder kijkt dan naar alleen de buitenkant van een robot. Hoe hebben ze de software ontwikkeld en hoe blijven ze ontwikkelen? Met meer dan 250 ontwikkelaars – we groeien naar 500 toe – investeren we flink in R&D.” 

 

Snel terugverdiend

Een schoonmaakrobot is snel terugverdiend. “Het ligt natuurlijk aan de situatie ter plaatse. Vanaf ca 80 minuten per dag is de 50 cm schrobzuig-robot al rendabel. Bij de grotere robots, vanaf ca 2500 vierkante meter, ben je gemiddeld na anderhalf jaar uit de kosten. Dat vergeleken met de schoonmaaktaken die een schoonmaker in diezelfde tijd verricht. Maar ik zou zeggen: staar je daar niet blind op. Situaties verschillen en je kunt eenvoudig huren, leasen of gewoonweg eens proberen. Dan zie je zelf wat de mogelijkheden zijn.”  

Groot verschil met de conventionele automaten is dat je volgens Kwestro niet meer hoeft in te zitten over borsteldruk, tankinhoud, enzovoorts.. “Die reinigingscapaciteit en kwaliteit is gewoonweg goed. Daar is niets op af te dingen. Tankinhoud is door de bijvulmogelijkheid geen issue meer. Dat biedt ook de opening naar kleinere modellen die dan vaker schoon water ophalen en vuil water wegbrengen. Sterker nog: de Gaussian schrobzuigrobots hebben allemaal een ingebouwd recyclesysteem die, als je dat wilt, het water enkele malen kunnen recyclen. Dat zonder aan schoonmaakkwaliteit in te boeten.”  

Over Gaussian Robotics

Gaussian Robotics is een grote speler in de markt van schoonmaakrobots. Het bedrijf heeft vestigingen in Shanghai, Singapore, Hongkong en Nederland, een R&D-team van ruim 500 ingenieurs en een eigen productielocatie. De veeg-, stofzuig- en schrobzuigrobots worden wereldwijd ingezet in kantoren, zorg- en onderwijsinstellingen, retaillocaties, industriële omgevingen, openbare ruimtes, luchthavens, stations en stadions. In de schoonmaaksector in Nederland zijn de robots verkrijgbaar via groothandel Groveko en via Jean Heijbroek voor de industrie.


Veilig in gebruik

De robots zijn volgens Kwestro zeer veilig in gebruik. “Elke robot is voorzien van 2D en/of 3D Laser Imaging Detection And Ranging, 3D-camera’s en ultrasonische sensoren. De combinatie met hoogwaardige software voorkomt ongelukken. De robots detecteren en ontwijken op tijd obstakels, mensen en glas. Na een stop of abnormale situatie herstelt de robot zich automatisch, zonder noodzaak voor menselijk ingrijpen. Bovendien maken ze tot dicht aan de randen van de muur veilig schoon.”  

 

Kortom, alle redenen zijn volgens Kwestro uit handen geslagen om niet eens een schoonmaakrobot te proberen. “Dit is niet iets van de toekomst, maar van vandaag. In de toekomst verwacht ik dat we verschillende taken in één schoonmaakrobot kunnen integreren. Zo ver is het nog niet, maar robots zijn up and running en bieden meerwaarde. Robots zijn here to stay.”  

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Gaussian Robotics.

Thema Talentontwikkeling/opleiden

Monique Odijk, Gom

Gaussian

6/10
Loading ...