Voorwoord

Voorwoord_376

Cao-schoonmaak: krijgen we een hete herfst? 

Op 4 oktober beginnen de cao-onderhandelingen. Wat weten we voorafgaand aan de onderhandelingen die het meeste impact hebben op de schoonmaaksector?

 

We weten dat mkb-branchevereniging SieV niet mag meedoen en dat daar een kleine rel over is ontstaan. We weten ook ongeveer wat de inzet was begin dit jaar, maar daar moet een kanttekening bij worden geplaatst. Immers, toen zaten we nog middenin de coronacrisis en besloten partijen de bestaande cao maar te verlengen. Om zo meer duidelijkheid over de gevolgen van de crisis te krijgen. Nu is het stof weer wat neergedaald en vinden, zo blijkt ook uit cijfers, schoonmaakbedrijven weer de weg omhoog. Daar staat tegenover dat de klap hard was en dan specifiek in de evenementen- en horecaschoonmaak. Bij vakantieparken daarentegen waren de schoonmaakwerknemers niet aan te slepen.  

 

Een heel gepuzzel

We weten ook dat FNV Schoonmaak in januari nog riep dat het de afgekondigde looneis van vijf procent ook wilde aanhouden bij de onderhandelingen voor de cao-schoonmaak. Vakbond CNV zag dat het een heel gepuzzel zou worden, maar gaf geen looneis. Ik schat in dat die puzzel er niet per se gemakkelijker op is geworden. Werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland ging bij monde van directeur Rob Rommelse niet in op een looneis, maar ging begin dit jaar nog wel uit van constructieve gesprekken. “De tijd van stakingen is alweer twee cao’s geleden. De inzet is dat we er met de sociale partners uitkomen en samenwerken.” Die noteren we dus: Geen kamelen in achtertuinen van schoonmaakbedrijven zoals in de hoogtijdagen van vakbondsbestuurder Ron Meyer. Of dat echt zo gaat zijn is maar de vraag. Feit is wel dat sociale partners meer dan ooit contact met elkaar hebben in cao-projecten. Feit is ook dat Schoonmakend Nederland er met Fedde Monsma als manager cao een zwaargewicht op heeft gezet.  

 

Stoorzender

Krijgen we een hete herfst? Afgaande op de verhoudingen in de sociale overleggen zou dat mee moeten kunnen vallen. Twee partijen kunnen sowieso roet in het eten gooien en van zich laten horen. SieV als stoorzender bij Schoonmakend Nederland en FNV met een looneis die door werkgevers op zijn minst als hoog wordt ervaren. Zeker bij schoonmaakbedrijven in getroffen sectoren is dat het geval. Het is daarbij moeilijk om het midden te vinden omdat dat midden voor getroffen schoonmaakbedrijven slecht uitpakt. Toch wil ik ook de werkgeversorganisaties meegeven dat je niet voor een dubbeltje op de eerste moet gaan zitten. Met bemoedigende economische berichten trekt de schoonmaak hard aan en in diverse sectoren is het al moeilijk om mensen te vinden. Tel daarbij op dat in een beter draaiende economie mensen eerder voor andere banen dan voor schoonmaak kiezen. Dan weet je dat je dat je wat substantieels moet bieden.   Zal ik eens een gokje wagen? Drieënhalf procent erbij voor de looptijd van twee jaar. De onderhandelingen zijn bij deze geopend. Wat denkt u? Wat is uw bod? Reageer via  

ronaldbruins@vakmedianet.nl Ik ben heel erg benieuwd!

 

Ronald Bruins,

Hoofdredacteur Service Management, het grootste platform in de professionele schoonmaak


Lees verder

Voorwoord

3/18
Loading ...