Wapen je tegen antibioticaresistentie!

Microben zijn levensgevaarlijk en we moeten juist meer schoonmaken en desinfecteren!

 

We zijn overboord gegaan met schoonmaken en desinfecteren en doden alle nuttige microben die ons gezond houden!” 

Lees verder 


Uitspraken die we steeds vaker horen, onder meer omdat we de afgelopen jaren steeds meer te weten zijn gekomen over hoe microben zowel een positieve als negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid. Beide uitspraken bevatten een kern van waarheid. Wat in ieder geval wel waar is, is dat je een veel grotere kans hebt om in het ziekenhuis te belanden door slechte hygiëne en als je pech hebt, met een antibioticaresistente bacterie. En dan ben je nog verder van huis. De kans op een antibioticaresistente bacterie, ook in Nederland, wordt steeds groter. Immers deze bacteriën zijn overal, dus ook in een huishoudelijke omgeving aanwezig en zeker als je daarbij bedenkt hoe makkelijk een besmetting plaats kan vinden.

video: hoe makkelijk een infectie kan worden overgedragen

Dreiging is groot

Antibioticaresistentie is een kwestie waarvoor we onze kop niet in het zand kunnen steken. De dreiging is zo groot dat we rekening moeten houden met het feit dat in 2050 wereldwijd, dus ook in Nederland, meer mensen overlijden aan infecties van antibioticaresistente bacteriën dan aan kanker (10 miljoen versus 8,2 miljoen). Dit tenzij we het roer vanaf nu drastisch gaan omgooien. Het is van belang ervoor te zorgen dat het voorkomen van deze infecties (infectiepreventie) goed wordt beheerst: met andere woorden dat je de hygiëne onder controle hebt. Dit geldt niet alleen voor ziekenhuizen en zorginstellingen, maar ook voor de samenleving in het algemeen, waaronder kantoren, scholen en bij mensen thuis. Verwarring creëren over hygiëne kan leiden tot levensgevaarlijke situaties (amr-review.org, gezien op 22 augustus 2019).

Zo zijn er in de zorg en levensmiddelenindustrie hygiëneprotocollen die professionals informeren over wanneer en hoe infectiepreventie moet worden toegepast. Ook beschrijven deze hygiëneprotocollen onder andere welke desinfectiemiddelen gebruikt moeten worden. Desinfectiemiddelen zijn nodig om het aantal micro-organismen tot een zodanig laag niveau te brengen, dat het risico op infectie zeer gering is. De protocollen leren dat je goede hygiëne bereikt je door eerst goed schoon te maken en daarna, indien nodig, op de juiste wijze te desinfecteren.

 

Foto breed

Interactie tussen microben en stoffen

Maar hoe zit het dan met de interactie tussen microben en stoffen? Op het Hygiëneforum 2019 wordt dit onderwerp uitgebreid belicht. Zowel in de ochtend met plenaire lezingen door internationale deskundigen als in de middag met keuze uit maar liefst 18 workshops. Zo kan je in de middag bijvoorbeeld kiezen voor de workshop ‘Microbicide resistance: state of science’ van prof. dr. Andrew McBain (Manchester University) die vertelt over de stand der wetenschap over biociden en resistentie. Of voor de workshop ‘(Probiotic) Hygiene and the human microbiome’ van prof. dr. Markus Egert (Furtwangen University) die over hygiënestrategieën op basis van microben vertelt. En mocht je juist meer willen weten hoe je deze hygiëneprotocollen naar de praktijk vertaalt, kijk dan eens bij ‘Vertaling van hygiëneprotocollen naar de praktijk’ van Rita Brouwer (Alpheios).  

Hier vindt u meer informatie over het programma en de sprekers. 

Aanmelden Hygiëneforum 2019


Kenniscentrum infectiepreventie 

Wapen je tegen antibioticaresistentie!

8/14
Loading ...