Robert Hompes - Fortron
Thema Glas & Gevelreiniging
Robert Hompes

Directeur van Fortron

 

“We zijn continu bezig met innoveren”

De branche voor glasbewassing en gevelreiniging lijkt traditioneel, maar is dat volgens Robert Hompes, directeur van Fortron, allerminst. Een gesprek over innoveren, duurzaamheid, het waspak, de Façade Brush, het exoskelet en zelfs drones volgt. “We werken volop aan de toekomst.”

Lees verder  

“Natuurlijk is glas- en gevelreiniging een vak waarbij mensen nog steeds het belangrijkste zijn. Het is een ambacht. Maar dat ambacht kunnen we wel zo veilig, efficiënt en zo duurzaam mogelijk maken. Daarom zetten we in op het continu verbeteren van processen.” Hompes noemt daarbij diverse concrete projecten zoals de Fortron Façade Brush. “Afhankelijk van het gebruikte type borstel wast of reinigt deze de gevel grondig, zonder hem te beschadigen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van osmosewater en, indien noodzakelijk, een reinigingsmiddel. In de arm zitten sensoren die de druk van het apparaat op de gevel constant houden. Op die manier vindt een gelijkmatige reiniging van de gevel plaats.” Hompes noemt ook het Waspak. “Het enige ergonomische hulpmiddel voor glazenwassers en gevelreinigers die werken met telescoopstelen.”   

 

Mechanische wassteel

Het Waspak en de Façade Brush lopen al even mee, maar zijn doorontwikkeld. Nog zo’n doorontwikkeling is de mechanische wassteel, waarbij de glazenwasser de operator is. Enkele jaren geleden toonde Fortron het eerste prototype trots op de vakbeurs Facilitair. Nu krijgt deze vinding van Fortron meer en meer vorm. “Daarbij wordt de borstel met pneumatiek heen en weer bewogen.” Ook onderzoekt de glas- en gevelspecialist of het exoskelet een oplossing kan zijn voor de branche. “Een exoskelet is een uitwendige structuur die een deel van de kracht levert, nodig om een bepaalde taak uit te voeren. Zo hoeft de gebruiker zelf minder spierkracht te leveren.”

“Eigenlijk moeten wij tot de zware beroepen gerekend worden”

Veilig en gezond het pensioen halen

Kortom, Fortron staat niet stil. Integendeel. “We doen dat niet zomaar”, legt Hompes uit. “We willen dat onze medewerkers veilig en gezond hun pensioen kunnen halen. Ik vind eigenlijk dat wij tot de zware beroepen gerekend moeten worden. Daarnaast kunnen wij als werkgever er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn.” In dat licht moet ook een voorstel van Schoonmakend Nederland (voorheen OSB) aan de Inspectie SZW worden gezien. “Je kunt niet onbeperkt doorwerken met de wassteel, want dat levert te veel fysieke belasting op. Binnen het segment AWOG hebben we meegewerkt aan een voorstel om te bepalen hoe lang we kunnen werken met de wassteel. Daar zit ook een app bij om de werkzaamheden te registreren. Eventueel zou je ook kunnen werken met een tachograaf en met sensoren op de wassteel.”

 

Zelfs drones kunnen een rol spelen in het werk van Fortron, ziet Hompes. “Het scheelt enorm als je de gevelinspectie met een drone kunt doen. Daarvoor moet de veiligheid gewaarborgd worden, maar als dat zo is, kun je als operator vrij makkelijk de beelden uitlezen en klanten op detailniveau laten zien wat de staat van een gevel is.”     

Veiligheidscultuurladder

Ook in veiligheid zit de nodige innovatie, stelt Hompes. “Je hebt natuurlijk de VCA, een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid en gezondheid, en de toolboxgesprekken. Bij dat laatste spreken we met elkaar over wat nu veilig handelen is.” Verder dan dat gaat Fortron met de Veiligheidscultuurladder. “Daarmee tonen we aan opdrachtgevers dat veilig werken in onze cultuur ingebakken is. Dat wordt ook geaudit, net zoals bij de CO2-prestatieladder die we ook hanteren.”

 

Aanhangers uitgerust met zonnepanelen

Daarmee komt het gesprek op de klimaatdoelstellingen. Hompes: “Ook wij voelen ons verantwoordelijk om onze CO2-voetprint te verkleinen. Doordat we onze bedrijfsprocessen zorgvuldig onderzoeken, zijn we in staat onze CO2-uitstoot te inventariseren en vervolgens op basis van ingezette optimalisaties te reduceren. En daar helpt het proces van de CO2-prestatieladder bij. Waar kunnen we de impact op het klimaat verminderen? Bijvoorbeeld door een overgang van diesel naar benzine of zelfs naar elektrisch vervoer. Maar er is meer. Bijvoorbeeld zonnepanelen op ons kantoordak en zelfs zonnepanelen op onze aanhangers. De pompen in de aanhangers die osmosewater naar boven brengen voor de glasbewassing werken op accu’s. De aanhangers die nu zijn uitgerust met zonnepanelen hoeven dus niet meer naar een stroomlocatie om op te laden. Dat scheelt CO2 en biedt ook nog eens extra flexibiliteit.”

“Deze branche heeft veel meer te bieden dan je wellicht in eerste instantie denkt”

Alle innovaties in duurzaamheid

Tot slot zegt Hompes dat het niet zijn bedoeling is de mens te vervangen in de glas- en gevelreiniging. “Integendeel. Het gaat ons meer om zodanig te innoveren dat de fysieke belasting voor de glazenwasser en gevelbehandelaar minder wordt. Want als operator van een cobot, zoals de mechanische wassteel, haal je makkelijker en gezonder 67 jaar, dan met bijvoorbeeld loodzware houten ladders. Eigenlijk zijn het allemaal innovaties in duurzaamheid waar we ons op focussen. Of dat nu gaat over de fysieke belasting, het milieu of veiligheid. Deze branche heeft veel meer te bieden dan je wellicht in eerste instantie denkt.”

GOM

We gaan vol voor inclusief, klimaatneutraal en circulair

Fortron

5/10
Loading ...