Gerrit Visser - Innovi
Thema Stoomreiniging
Gerrit Visser

Directeur/eigenaar van Innovi

 

“Stoomreiniging is duurzaam en effectief”

Stoomreiniging is een niet te onderschatten techniek in de schoonmaak die ook nog eens veilig en milieuvriendelijk is. Dat stelt Gerrit Visser, directeur/eigenaar van Innovi. “Stoom is een ideale reinigingsmethode voor vele branches, zoals facilitair, food, automotive, industrie en horeca.”

Lees verder  

“Die methode is ook nog eens goed voor moeder aarde”, begint Visser het gesprek. “In tegenstelling tot hogedrukreiniging, bespaar je gigantisch op het waterverbruik en je hebt geen of slechts minimale chemie nodig. Met stoom bespaar je tot wel tachtig procent water ten opzichte van de traditionele werkmethodes. Ook heb je in heel veel gevallen helemaal geen chemie nodig, omdat de warmte het werk doet en de vervuiling los weekt van het oppervlak. Dat is fijn voor de schoonmakers zelf, die geen schadelijke dampen hoeven in te ademen. Daarnaast hoeven ze hierdoor ook geen agressieve middelen aan te raken met hun handen. Als laatste levert werken zonder chemie een langere levensduur voor de te reinigen objecten (zoals machines) op. Deze worden niet aangetast door de chemie.”

 

Bacteriën, virussen en schimmel doden

Er is volgens Visser steeds meer vraag naar stoomreiniging. “Meer dan ooit is het de uitkomst om beter te reinigen. Logisch, omdat je vanwege de hoge temperaturen van het stoom bacteriën, virussen en schimmel (-sporen) direct kunt doden. Dat zonder desinfectiemiddelen waar we vanwege resistentie zuinig op moeten zijn. We voeren vele gesprekken met nieuwe afnemers en zien dat ook concullega’s stoomreinigers op de markt brengen. Dat is een goede ontwikkeling want daarmee komt deze schoonmaakmethode beter op de kaart.” Dat is af en toe wel nodig, ziet ook Visser. “Er zijn vooroordelen over de warmte. De warmte is geen probleem als je je gewone schoonmaakhandschoenen aantrekt en het stoomapparaat normaal gebruikt.”

“Stoom heeft de perfecte temperatuur voor het doden van virussen, bacteriën en schimmels”

Stoomreiniger in combinatie met vernevelaar

Visser ziet dat stoom vaker en vaker wordt toegepast voor ontsmetten en desinfecteren. “Stoom verlaat het pistool bij een temperatuur van plus honderd graden Celsius. Dit is een perfecte temperatuur voor het doden van virussen, bacteriën en schimmels. Dat gebeurt namelijk al bij een temperatuur van 65 graden. Bepaalde ruimtes en objecten moeten vanwege een virus meerdere keren per dag worden gedesinfecteerd. Dat kan door een stoomreiniger in combinatie met een vernevelaar te gebruiken. Daarmee kun je sneller en beter werken. Daarvoor hebben we de Technovap Fogger geïntroduceerd. Deze kun je in combinatie met desinfectiemiddel gebruiken. Daarbij is stoom de drager voor het desinfectiemiddel. Je kunt met foggen daardoor snel grote oppervlakken desinfecteren, alleen moet je daarbij wel gebruikmaken van persoonlijke beschermingsmiddelen die voorgeschreven staan op het te gebruiken middel.”

In combinatie met enzymen

Stoom en enzymen vormen volgens Visser een ideale combinatie. “Het is een echte duurzame methode. Als er een dusdanige sterke vervuiling aanwezig is dat er een extra zetje nodig is, dan hebben wij met enzymen een aanvulling op stoomreiniging. Enzymatische reinigingsproducten zijn honderd procent natuurlijk en weken binnen enkele seconden de organische vervuiling los van het object en breken dit af. De vervuiling lost daardoor zeer snel op. Let op: enzymen moet je niet verwarren met probiotica. Die tweede maakt namelijk gebruik van levende micro-organismen. Het is wel zo dat die micro-organismen enzymen uitscheiden die gebruikt worden voor reinigen, maar wij gebruiken dus alleen de enzymen. Die leven niet.”

“Stoom weekt het vuil los, maar dan moet je het wel weghalen”

Het verschil in een notendop

In een notendop: Enzymatische reinigingsmiddelen bevatten (je raadt het al) enzymen. Dat zijn niet-levende proteïnen. Zij doen hun werk (in dit geval: reinigen) zodra zij in contact komen met water. Probiotische reinigingsmiddelen bevatten (sporen van) bacteriën en dat zijn levende organismen. Zij hebben voeding (organische vervuiling) nodig om hun reinigingswerk te doen. “Nog een wezenlijk verschil: Enzymen werken direct, terwijl bacteriën een opstarttijd van enkele uren hebben.”

Het vuil oplossen

De stoomreiniger in de ene hand, de microvezeldoek in de andere. Onder andere bij schoonmaakbedrijf Asito maken ze al geruime tijd gebruik van stoomreiniging. “Stoom weekt het vuil los, maar dan moet je het wel weghalen. Bijvoorbeeld met die microvezeldoek in dit geval, maar het kan ook met afzuiging. Je ziet op roestvrijstaal, bijvoorbeeld in keukens, vaak strepen achterblijven. Dat is residu van een schoonmaakmiddel wat je aan het uitsmeren bent. Met stoom kun je dat echt schoonmaken (dieptereiniging) zonder strepen.  

 

Alle hoekjes en gaatjes

Ook Kleentec, onderdeel van Gom, maakt gebruik van de stoomtechniek van Innovi. Net zoals een grote klant in de aardappelen, groente en fruit. “Er mocht in hun verpakkingslijn weinig water terechtkomen. Wij konden met stoomreiniging demonstreren dat je sneller en beter kunt reinigen en dat je met stoom alle hoekjes en gaatjes kunt bereiken. Op die manier kun je alle vuilresten verwijderen. Er zijn zelfs systemen die automatisch met stoom transportbanden reinigen, waardoor je deze band tijdens de productie onder handen kunt nemen.”  

 

Doorwerken

Visser raadt belangstellenden aan goed naar de stoomapparatuur te kijken. “Aan zes bar stoomdruk uit het mondstuk heb je voor facilitair gebruik genoeg. Wat naast de druk van zes bar essentieel is, is het stoomvolume vanuit de nozzle. Dit bepaalt voor een belangrijk deel het reinigend vermogen. Dit wordt gemeten in gram per minuut of kilogram per uur. Ook is de boilergrootte van belang. Bij een te kleine boiler nemen na enkele minuten in gebruik het stoomvolume en de druk snel af. Daardoor neemt je werksnelheid sterk af. Onze fabrikant Tecnovap heeft hier een ideale balans in gevonden en heeft hierdoor veel langer een optimale druk en flow. Investeer in kwaliteit”, benadrukt Visser.

 

Het mag duidelijk zijn: Visser is groot fan van stoomreinigen. “We moeten zuinig zijn op moeder aarde en proberen een zo klein mogelijk ecologisch footprint achter te laten. Dit is een van de methodes om zowel minder water als minder chemie te verbruiken. Duurzaam dus. Het is the greenest way to clean. Probeer het gewoon eens.”

Spectro

Creatief en flexibel zijn is belangrijker dan ooit

Innovi

7/10
Loading ...