Advertorial

Waarom desinfecteren niet altijd nodig is

Corona heeft meer dan ooit duidelijk gemaakt hoe belangrijk hygiëne is. De afgelopen coronaperiode heeft echter ook gezorgd voor veel nieuwe inzichten, innovaties en nieuwe specialisten, in een nieuw bos met veel nieuwe bomen. Wanneer moet je nu desinfecteren en wanneer is gewoon goed reinigen voldoende?

Lees verder 

Header foto in kolom - 6:4 verhouding

De sleutel tot optimale hygiëne ligt bij de basis: vakmensen met vakkennis en beschikking over de juiste methodes, materialen en middelen. En zijn de juiste middelen dan altijd desinfectiemiddelen? Bij Alpheios denken we van niet.

 

Gevaarlijke situaties en schijnveiligheid

Reiniging en desinfectie is in Nederland vastgelegd in wet- en regelgeving. Zo zijn er duidelijke verordeningen en toelatingen, die vaak ook Europees zijn georganiseerd. Helaas zien we nu voorbeelden waarbij toelatingen verkeerd gebruikt of geïnterpreteerd worden. Waar we bijvoorbeeld echt zorgen over hebben, zijn desinfectievernevelingen met een toegelaten biocide als chloor. Dat chloor een toelating heeft, maakt het vernevelen ervan nog geen toegelaten desinfectiemethode. Chloor kan bij verneveling, in contact met organische vervuiling of (oud) schoonmaakmiddel, chloorgas en stikstoftrichloride vormen. Het kan gevaarlijke, explosieve situaties en gezondheidsrisico’s voor je vakmensen opleveren!

 

Beter goed reinigen dan slecht desinfecteren

De definitie van reinigen houdt al jaren stand: reinigen is het terugbrengen van aanwezige, zichtbare of onzichtbare vervuiling naar een aanvaardbaar niveau. Maar sinds corona staat dit meer dan ooit ter discussie. Want wat is dat dan, aanvaardbaar niveau? En wat mag dat kosten?   Inmiddels zien we bij Alpheios dat aanvaardbaar niveau op veel plekken is doorgeslagen naar ‘better safe than sorry’. Desinfectie is hierdoor een verdienmodel geworden, maar het gesprek over wat er nodig is om de basis op orde te krijgen, wordt nog te vaak niet op inhoud gevoerd. We starten daarom liever met een basisvraag: is desinfecteren in uw situatie wel nodig? Daar zijn we best kritisch over!

 

Een klein stukje vakkennis

Foto bij quote - 6:4 verhouding

Ten eerste is reinigen gewoon heel effectief in de bestrijding van micro-organismen en virussen. Door een goed uitgevoerde professionele reiniging wordt al 99,9% van de zichtbare vervuiling en het onzichtbare organisch materiaal weggenomen. Virussen, zoals het coronavirus, komen via onze lichaamsopeningen, zoals onze mond en neus, in ons lichaam. . 

 

Alleen bij voldoende virusdelen (dat noemen we een reservoir) raken zo veel gezonde cellen geïnfecteerd dat COVID-19 als ziekte kan ontstaan. Als er goed gereinigd wordt, zijn er weinig tot geen virusdelen aanwezig en is het risico op een ‘reservoir’ beperkt. Daarom wordt desinfectie alleen geadviseerd als er een besmet persoon in een ruimte is geweest, en bij lichaamseigen vloeistoffen. Het risico is dan namelijk hoger vanwege het aanwezige reservoir. Desinfectie komt sowieso altijd pas ná reiniging. Dan neemt het van de eventueel nog aanwezige virusdelen (0,1%) nog eens 99,999% weg.

De tweede reden is dat volgens een onderzoek van de gezondheidsraad het beperken van desinfectiemiddel ook noodzakelijk is om vergiftiging, allergieën en resistentie te voorkomen. Resistentie tegen bacteriën en antibiotica is niet uit te sluiten, zelfs wanneer de juiste desinfectiemiddelen gebruikt worden. De grootste zorg gaat uit naar antibioticaresistentie. Ook daarom is het van belang om niet te desinfecteren als het niet nodig is.

 

Conclusie: ga voor een solide basis

Een schone en veilige omgeving begint bij het op orde brengen van de basis in een (schoonmaak)organisatie. Dat betekent een optimale balans tussen een goed georganiseerd hygiëneproces met vakprofessionals die weten wat, hoe en hoe vaak ze moeten schoonmaken. Ze hebben daarnaast de juiste methode, middelen en materialen ter beschikking om die vakkennis ook in de praktijk te brengen. Het gaat dus om het totaalplaatje en niet alleen om de juiste fles met desinfectiemiddel. Uiteraard kan Alpheios dat ook wel leveren, maar we zoeken liever samen met de klant naar de juiste oplossing.  

 

Dit artikel is gesponsord door Alpheios.

Schoonmaken, desinfecteren en het coronavirus

Alpheios: Waarom desinfecteren niet altijd nodig is

6/19
Loading ...