Handhygiëne is essentieel om besmetting met ziekteverwekkende micro-organismen te beperken. Dat blijkt maar weer sinds de uitbraak van het coronavirus: het nummer één advies van het RIVM is om je handen te wassen met zeep. Resulterend in een wereldwijde run op handzeep en handgels. Maar voor effectieve hygiëne is het wel uiterst belangrijk dat je op de juiste manier je handen wast én droogt. Doe je dit niet, dan heeft het vrij weinig zin. Service Management legt je alles uit over handhygiëne.
Lees verder
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Sterker nog, volgens het RIVM is dit dé manier waarop de meeste ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt. Of het nu gaat om het nieuwe coronavirus of om de welbekende griep en verkoudheid, regelmatig je handen wassen is de belangrijkste maatregel om jezelf én anderen voor besmetting te beschermen.
De drie maatregelen die het RIVM dan ook adviseert om verspreiding van virussen te voorkomen zijn:
Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt
Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van het belang van handen wassen, dan hebben we nog een extra motivatie. Door je handen te wassen met zeep kun je namelijk niet alleen ziekten voorkomen, maar het maakt je ook nog eens gelukkiger. Uit onderzoek kwam onder meer naar voren dat de wetenschap dat andere mensen hun handen goed wassen, een positief effect heeft op de gemoedstoestand van 80 procent van de ondervraagde mensen. Ook op de werkvloer heeft het wassen van je handen een positief effect: 40 procent van de mensen gaf aan zich prettiger te voelen als collega’s hun handen goed zouden wassen.
Zoals gezegd is het van groot belang dat je je handen op de goede manier wast, om ook daadwerkelijk echt effectief besmetting en verspreiding te voorkomen. Volg deze stappen voor de optimale handhygiëne:
Uit een onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) blijkt dat niet het handen wassen maar het drogen essentieel is voor een goede handenhygiëne. Een natte hand draagt namelijk ongeveer 10 maal zoveel bacteriën over als een droge. Dat komt doordat vocht de belangrijkste factor is bij de overdracht van bacteriën. Met vocht tussen twee oppervlakken wordt meer dan de helft tot zelfs 80 procent van de opgebrachte bacteriën overgedragen. Kortom: je handen goed drogen na het wassen is mínstens zo belangrijk als het wassen zelf.
Het RIVM tipt alcoholhoudende handgel als alternatief voor handen wassen als er geen water of zeep in de buurt is. De handgel vliegt momenteel dan ook over de toonbanken en wordt online tegen bizar hoge prijzen aangeboden. Schoonmaakbedrijven krijgen zelfs van volstrekt vreemden de vraag om handgels te leveren, zo vertelde een schoonmaakondernemer aan Service Management. Maar hoe zinvol is een handgel in de strijd tegen virussen? Meerdere deskundigen benadrukken dat het gebruik van een handgel alleen nodig is wanneer er echt geen water en zeep in de buurt zijn. Gewoon de handen onder de kraan wassen werkt namelijk minstens even goed. Ook het RIVM zegt dat voor een goede hygiëne en het voorkomen van infecties het gebruik van desinfecterende middelen voor handen of huishouden meestal niet eens nodig is.
Mocht je vaak op plekken zijn waar het simpelweg onmogelijk is om je handen te wassen, dan is een handgel dus wel een handig en verstandig alternatief. Maar de ene handgel is de andere niet. Welke moet je hebben? Zo zijn er tal van antibacteriële handgels op de markt, een term die nog wel eens tot verwarring kan leiden. Een hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research zegt daarover in gesprek met Nu.nl: “Om een eerste misverstand uit de wereld te helpen: een antibacteriële handgel helpt niet tegen het coronavirus. Want virussen hebben niks met bacteriën te maken. Zo’n gel helpt om bacteriën te doden, maar zegt niks over het doden van virussen.”
Maar welke handgel werkt dan wel? De sleutel zit hem in alcohol. Virussen, zoals griep én het nieuwe coronavirus, zijn namelijk makkelijk te doden met alcohol. Een goede (!) alcoholhoudende handgel kan dus zeker effectief zijn in het voorkomen van besmetting met een virus. Daarbij is het wel belangrijk dat je let op de samenstelling van de gel. Het best is een concentratie van tussen de 70 en 90 procent alcohol (ethanol). Ook moet je goed opletten of het middel is toegelaten door het Ctgb, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biocide. In principe is de verkoop van handdesinfectiemiddelen die niet zijn toegelaten door het Ctgb verboden, maar uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bleek een paar jaar geleden nog dat 60 procent van de onderzochte handdesinfectiemiddelen niet was toegelaten door het college. En slechts 13 procent van de middelen voldeed aan alle wettelijke eisen. In het onderzoek bekeek de autoriteit monsters van middelen voor consumenten, die te koop waren in supermarkten, drogisterijen en bij webwinkels.
Bekijk een overzicht met geregistreerde producten die voldoen aan de gestelde eisen.