Voorwoord

Voorwoord_376
Corona maakt ons nog bewuster van hygiëne.…

Maar er wordt een hoop onzin verkocht

Als de uitbraak van het coronavirus ons van iets bewust heeft gemaakt, dan is het wel van hygiëne en het belang daarvan. Maar het bewustzijn wil nog niet zeggen dat altijd de goede manieren en methodes worden gebruikt. Het is de eerste stap om op zoek te gaan naar het wat en hoe. Net zoals we de afgelopen maanden tijdens de coronacrisis er in het algemeen veel bij hebben geleerd.

 

Doel voorbijschieten

Daarbij zien we, zelfs in de professionele schoonmaak, ook veel methoden voorbijkomen die volledig hun doel voorbijschieten. Zo probeerde menig schoonmaakbedrijf een zakcentje bij te verdienen in de eerste weken van de lockdown met desinfecteren van complete bedrijfspanden. Die panden stonden overigens, in verband met de lockdown, leeg. Wie voor de zekerheid 48 uur had gewacht, had eenzelfde effect gehad. Daarbij komt dat bij diverse bedrijven de handgels niet waren aan te slepen. De vraag daarbij is of ze genoeg alcohol bevatten om daadwerkelijk te kunnen helpen.  

 

First line of defense

Wie zijn handen wast met water en zeep, is beter af. Beter af voor zijn of haar handen (uitdroging ligt op de loer), maar ook voor de hygiëne. Het RIVM raadt niet voor niets handen wassen aan als first line of defense. Mocht er geen water en zeep voor handen zijn, dan is handalcohol een goed alternatief. Maar let wel, een alternatief. Dus komen we eerst uit bij handen wassen. Ook dat is een kunst op zich.  

 

Desinfecteren vervangt schoonmaak niet

Nog zo’n mythe: desinfecteren zou schoonmaak vervangen. Nee, nee, nee. Reinigen is het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven, vermeerderen en verspreiden. Dat is nog altijd de basis. Die basis volstaat in negentig procent van de gevallen. Wie niet eerst schoonmaakt, maar meteen desinfectiemiddel gebruikt en denkt dat het desinfecteert, komt bedrogen uit. Tijdens het schoonmaken wordt de desinfectans inactief door de vervuiling. Van desinfectie is dus geen sprake meer.   Met dit digitale magazine hopen we u up to date te brengen. Zodanig dat u de zin en onzin van hygiëne en schoonmaak ten tijden van corona kunt scheiden. Zodat u weet wat u aan het doen bent. Want kennis is  de start voor een goede hygiëne.

 

Ronald Bruins,

Hoofdredacteur Service Management, , het grootste platform in de professionele schoonmaak

ronaldbruins@vakmedianet.nl


Ctgb: Gebruik desinfectie altijd volgens voorschrift

Voorwoord Ronald Bruins

2/19
Loading ...