Advertorial

THP Clean Mobile_702

Om deze reden omarmen steeds meer bedrijven UV-C

Lees verder 

Mobile devices zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Consumenten doen boodschappen met de zelfscanner, museabezoekers worden rondgeleid via een audiogids en de kantoorwerkplek bestaat tegenwoordig uit een laptop, smartphone en/of tablet. Het gebruik van mobiele apparaten blijft groeien, maar hoe is het gesteld met de hygiëne ervan? “Hoeveel consumenten gebruiken wel niet de zelfscanner in de supermarkt zonder dat deze tussendoor wordt ontsmet?”, vraagt Sabine Wennink van Clean Mobile zich af.

 

Voorheen was er geen goede oplossing, maar nú wel

Onderzoek heeft aangetoond dat ruim 95% van de mobile devices een besmettingsrisico vormt. Wennink:Het is daarom veiliger en gezonder voor iedereen als deze devices regelmatig schoongemaakt en gedesinfecteerd worden.” Tot voor kort waren er geen goede oplossingen om mobile devices te ontsmetten, constateert Wennink.De traditionele desinfectiemiddelen, zoals alcohol, kun je hiervoor niet gebruiken. Deze zijn te agressief en kunnen de apparatuur beschadigen. Al enkele jaren vind je op het internet verschillende klachten over MacBooks met een retina-scherm waarvan het scherm onleesbaar wordt door hardnekkige vlekken. Deze ontstaan omdat de anti-reflectiecoating op het glas loslaat ná het schoonmaken. Fabrikanten als Samsung, LG en Apple raden daarom het gebruik van agressieve middelen af. Gelukkig is er nu eindelijk een goed alternatief: UV-C desinfectie.”  

 

Waarom is UV-C beter?

UV-C licht is voor 99,999 procent effectief tegen bacteriën, virussen en schimmels, zegt Wennink. “Het gebruik van deze desinfectiemethode heeft drie grote voordelen: UV-C desinfectie werkt snel, is consistent én onschadelijk voor mobile devices. Door deze voordelen is de populariteit van UV-C desinfectie het afgelopen jaar enorm gestegen. Ook Samsung en LG zien hierin kansen. Zo hebben zij beiden een compact UV-C desinfectieapparaat ontwikkeld speciaal om onze dagelijkse spullen - denk aan smartphones, mondkapjes en oordopjes - vrij van besmettingen te houden. Maar ook in musea en publieke omgevingen wordt UV-C desinfectie veelvoudig gebruikt.”  

 

Het Historium in Brugge desinfecteert bijvoorbeeld de audioapparatuur in een speciale UV-C kast, zodat de bezoekers zonder besmettingsrisico kunnen rondlopen. Op Schiphol zijn Sanitising Service-punten gecreëerd waar reizigers onder meer hun persoonlijke spullen (paspoort en sleutels) kunnen desinfecteren met UV-C licht. 

 

Nieuwste trend op kantoor: een UV-C apparaat bij elke ingang

Ook op kantoor vormen persoonlijke middelen/devices van medewerkers of bezoekers een groot besmettingsrisico, constateert Wennink: ”Denk hierbij aan een telefoon, laptop en de toegangspassen die veelvuldig worden meegenomen naar kantoor en soms door meerdere personen worden gebruikt. Steeds meer werkgevers zetten daarom UV-C desinfectieapparaten bij de entree neer en ontwikkelen een speciaal hygiënebeleid voor mobile devices en persoonlijke middelen.”  

 

Een van die werkgevers is GROHE. Marcel Krijbolder (Leader IT, Facility & Procurement):
“Als onze medewerkers naar kantoor komen, kunnen zij zelf hun laptop of mobile device desinfecteren met UV-C licht. Het UV-C apparaat is laagdrempelig in gebruik en iedereen kan deze bedienen. Een grote meerwaarde is ook dat de medewerkers van GROHE, op ieder gewenst moment, hun mobiles devices zelf kunnen desinfecteren.”
 

 

 

Standaard schoonmaakuitrusting

Clean Mobile is al sinds 2015 actief met het ontwikkelen van UV-C toepassingen in de kantooromgeving. Deze toepassingen worden op veel manieren ingezet. Bij een van haar klanten (Havenbedrijf Rotterdam) kregen bijvoorbeeld alle laptops een nieuwe software-update en werden deze naderhand geplaatst in een speciale UV-C desinfectiebox om de laptops gelijk te desinfecteren. DUO pakt het anders aan en gebruikt een mobiele desinfectiebox om ná de examens de werkplekken (toetsenbord, muis en headset) te ontsmetten. Wennink: “Deze trend zet zich de komende jaren verder voort. In de toekomst maakt UV-C desinfectie zelfs onderdeel uit van de standaard schoonmaakuitrusting. Elke organisatie heeft dan een apparaat of mobiele box in de kast staan om de werkplekken, mobile devices en andere objecten te desinfecteren.”  

 

Dit artikel is gesponsord door Clean Mobile

Terug naar veilige omgeving over UV-C

THP Clean Mobile

4/13
Loading ...