Op de site wordt Weel Schoon omschreven als ‘een kleinschalige organisatie’ waar vlekkeloos wordt gewerkt met ‘maximale poetskracht’. Dat eerste klopt in ieder geval, want het meest noordoostelijke schoonmaakbedrijf van Nederland behoort zeker tot het mkb. Die beperkte omvang brengt voor een ondernemer ook een afbreukrisico met zich mee. Vraag dat maar aan Norbert Weel, de directeur-eigenaar.
lees verder
“Ik werk het liefst mee met de jongens, want ik vind dat het een meerwaarde heeft als de eigenaar het administratieve gedeelte waar mogelijk delegeert en tussen hen in zelf de handen uit de mouwen steekt. Maar dit voorjaar ging het even verkeerd. We maakten zonnepanelen schoon op een stal bij een boerderij. Aangelijnd, want de vier uitvoerenden, waaronder ik, hebben verplicht een veiligheidscursus gevolgd. We waren al klaar, ruimden alles op en ikzelf liep alweer los. De borstelrobot begon te glijden, ik stapte verkeerd en viel vervolgens dwars door het golfplaten dak, acht meter naar beneden in de stal.” Ondanks verwondingen aan zijn been en ernstiger aan zijn hand en pols bleef Weel bij bewustzijn: “Los van de pijn was ik vooral suffig.” Drie maanden later is hij drie operaties verder en loopt nog steeds met een brace om zijn rechterpols. Echt uitgeschakeld als sturende ondernemer was hij echter slechts een dag of tien.
Weel Schoon telt slechts twintig medewerkers, waarvan de helft fulltime werkt. Was hij voordien al eens bezig met het afbreukrisico? “Ja, altijd speelde door mijn hoofd: ‘Wat als ik echt ziek word? Wat lukt er ook zonder mij?’ De waarheid is dat het dagelijks werk wel doorloopt. Maar wat gebeurt er op lange termijn als je een paar maanden echt uitvalt?”
Een rit naar de uiterste rand van Nederland. Nooit eerder hadden we in eigen land een afspraak op een adres met zo’n hoge postcode: 9979 XL. Weel Schoon V.o.f. in de Eemshaven, 15 kilometer boven Delfzijl, is dan ook het meest noordoostelijke schoonmaakbedrijf van ons land. Vanuit het kantoor kun je over de Eemsmonding het Duitse Emden zien liggen.
Norbert Weel (49) groeide op in Den Helder en werkte aanvankelijk in de techniek, omdat senior een antenne-installatiebedrijf had. Kort daarop ging hij zij eigen weg door, vanuit zijn overtuiging als Jehovah’s Getuige, onbetaald vrijwilligerswerk te gaan doen. Daarbij zorgde het werken als vissorteerder voor inkomen. In 2000 vroeg de organisatie hem om vrijwilligerswerk te gaan doen in Het Hoge Land, in noordoost Groningen. Ook daar trad hij in loondienst, maar “dat schoot niet op” en begon hij een jaar later als zzp’er en onderaannemer in en om zijn woonplaats Uithuizen met bouwschoondiensten. Naast vrijwilligerswerk bouwde hij de eenmanszaak (Weel Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten) gestaag uit voor particulieren en het bedrijfsleven. Zonder brandende ambitie. “Ik focus niet op materieel bezit en timmerde niet aan de weg. Uitgezonderd de industrie is het hier kleinschalig. Netwerken kennen we hier ook niet, net als business clubs waarvoor we wel eens zijn uitgenodigd, maar geen gehoor aan hebben gegeven. Je moet een basisinkomen hebben, maar een gevoel van tevredenheid ervaren is ook een belangrijk aspect. In mijn hart kies ik liever voor meer rust dan zakelijke drukte. We doen ook niet aan actieve verkoop. Maar je wordt als het ware meegezogen en voor werk gevraagd. Onderhoud van zonnepanelen is er zo bijgekomen, dat is enorm gegroeid. Groei geeft voldoening, maar ik heb wat de financiering van gebouwen en bedrijfsmiddelen aangaat gezorgd dat ik altijd terug kan naar een eenmanszaak. Er was altijd de gedachte wat als…”
Rond 90 procent van de omzet vloeit voort uit specialistische reiniging. “We hebben ook wel klassiek schoonmaakwerk gedaan en dat vormt nog altijd de resterende 10 procent. Daartoe behoorden ook drie scholen, waar we met tien dames werkten. Maar in dat werk is altijd gedoe rond de kwaliteit, personele bezetting en invallers zoeken en de marges zijn er dun. Op projectbasis werken met waar mogelijk fulltimers bevalt beter. We werken nu voor woningcorporaties en -stichtingen op 120 wooncomplexen, voor vijf VVE ‘s en natuurlijk bij bedrijven en landbouwers met daken vol zonnepanelen. Sommige stallen hebben wel 2000 tot 3000 panelen op het dak.”
In 2006 werd het bedrijf omgezet in een V.o.f. De werkruimte in Spijk, een garage, werd vier jaar geleden ingeruild voor een groot bedrijfsgebouw - waarvan hij een groot deel verhuurt - in de Eemshaven. Een wat tochtig en uitgesproken industrieel gebied zonder woonhuizen, met alleen windmolens, hoogspanningsmasten, havens, schepen, loodsen, een smelterij en een datacenter van Google. Weel Schoon telt twintig medewerkers, waaronder zeven fulltime glazenwassers, uit een uitgestrekt gebied rond de kernen Delfzijl, Appingedam en Loppersum die de gemeente Eemsdelta vormen. Dat betekent veel kilometers. In de loods van Weel staan inclusief de aanhangers op een gewone dag al zeker een tiental voertuigen.
Dat Norbert Weel naar eigen zeggen niet gevoed wordt door de brandende ambitie naar meer omzet en meer bezit, valt niet af te leiden aan de omzetgroei. Die is sinds 2019 aanmerkelijk gegroeid. In ons jaarlijks overzicht stond Weel Schoon drie jaar geleden met een jaaromzet van vier ton (met 7 m/v), terwijl dat in 2020 (met 9 m/v) iets meer dan vijf ton was. De stap naar 2021 was spectaculair: 8,5 ton. Allemaal organische groei, dat wil zeggen zonder overnames of salesactiviteiten te ontplooien. “Die groei ontstond mede doordat we gevraagd werden om mee te doen aan een inschrijving voor glasbewassing en algemeen onderhoud door een woningstichting met veertig wooncomplexen. En verder door een sterk gestegen vraag naar het reinigen van zonnepanelen bij boerderijen. Stallen leveren altijd stof op dat neerdaalt op de panelen, waardoor de opbrengst afneemt. Dat gaat om zeer grote oppervlakken, waarvoor we de robot inzetten. We verwachten eind dit jaar een omzet van een miljoen euro te boeken.”
De valpartij onderstreepte alleen maar waar Norbert Weel al langer over nadacht: de continuïteit in de bedrijfsvoering als hij langdurig zou zijn uitgeschakeld. Ondanks de slechts tien fulltime krachten en eenzelfde aantal parttimers is delegeren en taken verdelen het motto. “Ik heb nu een rechterhand, noem het een assistent, die de planning doet, mail en correspondentie afhandelt en offerten opstelt - die ik natuurlijk wel even zie. Verder is er een administratieve kracht die enkele ochtenden in de week komt. Mijn vrouw handelt alles af wat je onder personeelszaken kunt onderbrengen. Ik probeer me zo veel mogelijk in en bij de objecten te laten zien en mee te werken. Al is dat laatste nu even een stuk lastiger.” Hij zegt nadrukkelijk te streven naar een kleine organisatie die zelfstandig draait. “Dat is mede omdat ik in het achterhoofd houd eventueel te kunnen stoppen en een bedrijfsleider aan te stellen die de zaak draaiende houdt. Of ooit, in de verre toekomst, het bedrijf te verkopen. Hoewel daar nu nog geen enkele aanleiding toe is. De zaak rendeert uitstekend en alles wat we overhouden gaat direct weer het bedrijf is voor voertuigen of apparatuur. Ik heb namelijk een hekel aan leasen. Ik weet niet of dat slim is, maar het is in ieder geval mijn manier.”
Naast vrijwilligerswerk heeft Norbert Weel gestadig en geduldig een bedrijf opgebouwd, een stijgende omzet en een goed rendement gerealiseerd en, niet onbelangrijk, een valpartij overleefd. Wat was of is het moeilijkste aspect van het ondernemen in de schoonmaak? “Personeel, en niet alleen in deze periode. We hebben nu een gemotiveerd en leuk team. Maar zelfs bij rond de twintig medewerkers is er altijd wat aan de hand. Ziekte, een schade veroorzaken, een bedrijfswagen die niet schoon wordt gehouden, karakters die niet matchen, afspraken die fout lopen, noem maar op. Je moet als werkgever altijd maar blijven sturen en stimuleren. Gewoon de boel scherp houden. En dan nog voor mezelf steeds de vraag: doe ik het wel goed?”