Voorwoord

Voorwoord_376

Beschouw het toilet als je visitekaartje

Na enkele jaren te zijn weggeweest vanwege corona, is het Nationaal Toiletonderzoek weer terug. Daarmee hebben we een langlopende traditie weer in ere hersteld. Voor het onderzoek hebben we in totaal maar liefst 150 toiletten getest met behulp van dipslides. Die werden langs vier contactpunten gehaald: de toiletbril, de spoelknop, de hendel van de deur en de kraan.

 

Voor het onderzoek trokken we op met de schoonmaakgroothandel Facility Trade Group. Hun team voerde de testen uit op toiletten door het hele land, maar als redactie voerden we ook een aantal testen uit. Dat is altijd een spannend moment. We kondigen namelijk nooit onze testen aan. Dus eigenlijk ben je undercover, alhoewel dat weer wat zwaar klinkt. Het is wel even een werkje. Je drukt de dipslides zorgvuldig tegen elk item. Daarbij detecteren we met de dipslides met de rode dop de meest voorkomende bacteriën en schimmels en met de dipslides met de paarse dop de enterobacteriën. Beter bekend als poepbacteriën.

 

Op de vierkante centimeter

Die dipslides gaan naar Jacques van den Wijngaard, eigenaar van Alfa Chemie en Hygiëneconsultant. Die analyseert op de vierante centimeter hoeveel bacteriën er worden aangetroffen. Op basis van een wetenschappelijke indeling over wat nog schoon mag worden genoemd, deelt hij de toiletten in. En komt er een score uit. Daaruit bleek dat vakantiepark Landal De Reeuwijkse Plassen in Reeuwijk het schoonste toilet van Nederland in 2022 heeft. Met dus de minste bacteriën. Vandaar dat we onlangs naar Reeuwijk togen om daar niet alleen het schoonste toilet zelf te zien, maar ook om een feestelijke foto met de schoonmakers, het schoonmaakbedrijf, de locatiemanager en natuurlijk Bollo, de mascotte van Landal, te maken. Dat was natuurlijk goed nieuws, maar daartegenover staat minder goed nieuws. Het blijkt nog steeds lastig om een schoon toilet aan te treffen. Bij de heren was slechts 40 procent van de toiletten schoon. Bij de dames iets meer met 41 procent. Dat geeft een gemiddelde van 40,4 procent en dat is iets lager dan de vorige test in 2018 met 41 procent schoon. Het dieptepunt dateert uit 2006: slechts 12 procent schoon.

 

Geen kostenpost

Het verbaast mij al jaren dat de kans om een schoon toilet te treffen zo laag is. Zeker na corona zou je denken dat we extra scherp zijn om onze openbare toiletten schoon te houden. Ook omdat je simpelweg door de overdracht van bacteriën ziek kunt worden. Dat hangt af van de hoeveelheid bacteriën die op je wordt overgedragen, maar bijvoorbeeld ook van je eigen hygiëne en je eigen weerstand. Maar mochten we de kans willen verkleinen op overdracht, dan zouden de toiletten toch eigenlijk schoner moeten. Daarbij mogen we een voorbeeld nemen aan de winnaars van de toiletonderzoeken in al die jaren. Ze besteden stuk voor stuk extra aandacht aan de touchpoints. Toiletten waren niet een kostenpost, maar een visitekaartje. Ze vonden dat de sanitaire representativiteit ook op hen afstraalde en dat ze hun gasten goed en hygiënisch moesten ontvangen. Hulde aan hen. Maar nog steeds zo’n beetje 60 procent te gaan die het minder nauw neemt. 

 

Ronald Bruins,

Hoofdredacteur Service Management

ronaldbruins@vakmedianet.nl


Lees verder

'We kondigen onze testen nooit aan. Dus eigenlijk ben je undercover.'

Voorwoord

3/18
Loading ...