Advertorial 

Een nieuwe generatie glazenwassers

Hij houdt eigenlijk niet van aandacht. Toch stond Rick Ponsteen (27) uit Arnhem begin december in het middelpunt van de belangstelling. Tijdens de Golden Service Awards won hij de titel ‘Glazenwasser van het Jaar’. Hoe kijkt Rick nu terug op zijn overwinning?

 

“Het was leuk om mee te maken”, vertelt Rick Ponsteen. “Ik had totaal niet verwacht dat ik zou winnen. Er zaten glazenwassers bij die al jarenlang in het vak zitten. Die nog veel meer ervaring hebben dan ik. Het was echt een verrassing.” 

lees verder 

Header foto in kolom - 6:4 verhouding - Foto1

Rick Ponsteen mag zich niet alleen de beste, maar ook de allereerste ‘Glazenwasser van het Jaar’ noemen.

Rick is absoluut geen onervaren glazenwasser. Hij werkt sinds drie jaar als glazenwasser bij schoonmaakbedrijf SMB Willems. Hij begon al op zijn 16e met glasbewassing bij zijn vader, die ook glazenwasser is. Het glazenwassersvak is hem dus met de paplepel ingegoten.

 

Een topper

De vakjury van de Golden Service Awards was unaniem over de benoeming van Rick tot Glazenwasser van het Jaar. “Zijn door iedereen zeer gewaardeerde werkhouding en vak- en veiligheidskennis dragen bij aan het aanzien en respect bij collega’s. Ook heeft Rick een duidelijke visie op de toekomst. Echt een Topper!”, aldus de vakjury tijdens de awardshow.  

 

Erkenning voor het vak

Het is de eerste keer dat de Golden Service Awards de beste glazenwasser koos. Rick mag zich dus niet alleen de beste, maar ook de allereerste ‘Glazenwasser van het Jaar’ noemen. “Ik vind het mooi dat er nu ook aandacht is voor de glazenwassers”, vertelt Rick. “Daarmee is er erkenning voor het vak. Mensen onderschatten wel eens wat er komt kijken bij glasbewassing. Ze denken ‘dat doe je wel even’. Maar het is echt een vak apart. Je moet er echt geschikt voor zijn en er komt ook kennis bij kijken.” Tijdens een bezoek van de vakjury toetsen twee experts de vakkennis van Rick. Veiligheid gaat boven alles voor glazenwassers en Rick liet zien dat hij alle richtlijnen tot in detail nauwkeurig kent.  

 

In contact

Tijdens het werkbezoek kwamen ook andere aspecten, zoals ambitie, werkhouding en communicatie aan bod. Hieruit bleek dat Rick niet alleen een echte professional is, maar ook een zeer gewaardeerd collega. Rick: “Voor dit vak moet je ook sociaal zijn. Mensen willen graag een praatje met je maken. Je komt tijdens dit werk met veel mensen in contact. En daardoor krijg je ook waardering voor het werk. Mensen vinden het fijn als het weer schoon is, je ziet meteen resultaat.”

Foto bij quote - 6:4 verhouding - Foto3

Rick Ponsteen: “Het is gewoon een mooi vak”.


Nieuwe generatie

Met zijn 27 jaar is Rick een goed voorbeeld van een nieuwe generatie glazenwassers. Goed opgeleid, met verschillende vakdiploma’s op zak en genoeg ambitie voor de toekomst. “Ik heb veel plezier in mijn werk en ik ben er nog niet op uitgekeken. In de toekomst zou het mooi zijn als ik kan opklimmen naar een leidinggevende functie.” Rick won niet alleen een titel, maar mag ook een vakopleiding uitkiezen. Daarmee kan hij zich alvast voorbereiden op de toekomst.

 

Heeft hij nog tips voor jonge, aanstaande glazenwassers? “Je moet het echt willen. Je begint als leerling en zo krijg je langzaam de slag te pakken. En je moet natuurlijk niet bang zijn om vies te worden”, zegt Rick. “Maar het is dankbaar werk, waarin je samenwerkt in een team en contact hebt met andere mensen. Het is gewoon een mooi vak!”  

                                                                      Dit artikel is gesponsord door SMB Willems

CAO-schoonmaak

Advertentie SMB

17/21
Loading ...