Nieuws_652

Nieuws (vervolg)

Dit zijn de schoonmaaktrends voor 2021

Gemeente Groningen moet schoonmakers in dienst nemen

Tien keer meer vraag naar desinfectiemiddelen

Ruim 200 hotelschoonmakers verliezen baan

Hardere aanpak tegen arbeidsuitbuiting noodzakelijk



Dit zijn de schoonmaaktrends voor 2021

Faillissementen


Wat kunnen we verwachten van 2021? Blijft hygiëne en schoonmaak, ook nadat we zijn gevaccineerd, een prioriteit? En welke bestaande trends zijn ondanks de coronacrisis nog steeds van belang? 

Hoe onderneem je zodat jouw bedrijf sterker uit de crisis komt? Hoe creëer je vertrouwen in de hygiëne van een ruimte? Hoe geef je leiding in deze tijd en welke opleidingen zijn nu relevant? Maar ook binnen duurzaamheid, stoomreiniging en glas & gevel zien we nieuwe en doorlopende trends.

 

De toekomst voorspellen

Met het gratis Service Management trends-digimagazine proberen we niet de exacte toekomst te voorspellen. Dat kan niemand, zoals we hebben gezien met de coronacrisis. Wel schetsen we de trends die de schoonmaakbranche richting geven. Zo kan je er in jouw eigen organisatie en werkzaamheden rekening mee houden. Als opdrachtgever, als schoonmaakbedrijf, als groothandel of als aangrenzende discipline in het mooie schoonmaakvak.

 

7 schoonmaaktrends onder de aandacht

In het trends-digimagazine lees je zeven interviews met daarin aandacht voor de trends in:

  • Leidinggeven (Mariska Arts, Alpheios)
  • Glas- en gevelreiniging (Robert Hompes, Fortron)
  • Duurzaamheid (Liselotte Tinga, GOM) 
  • Stoomreiniging (Gerrit Visser, Innovi)
  • Ondernemen (Laurens Metternich, Spectro)
  • Opleidingen (Belinda Dekkers, UL-Team en Charles Scholte, SVS) 
  • Hygiëne (Paul Harleman, Vileda)

 

Naar boven

 

Gemeente Groningen moet schoonmakers in dienst nemen

Nieuws_642


Vanaf 1 januari 2022 komen circa honderd schoonmakers van gemeentelijke panden in dienst bij de gemeente Groningen. Ondanks bezwaren van het college van B&W werd onlangs een motie aangenomen die dit verplicht aan het college van burgemeester en wethouders.

Dankzij de motie, een initiatief van de raadsfracties van de PvdA en GroenLinks, gaan de schoonmaakmedewerkers er jaarlijks zo’n 2000 euro op vooruit.

 

Geen nieuwe aanbesteding

Het stadsbestuur wilde het schoonmaakwerk, wat in zo’n 76 gemeentegebouwen wordt uitgevoerd, juist weer aanbesteden aan een externe partij. Daar was ook wethouder Chakor een voorstander van, net als de raadsfracties van D66 en de ChristenUnie. Volgens hen gaat het opzetten van een nieuw overheidsorgaan voor de schoonmaakdienst te veel geld kosten. Een meerderheid voor de motie werd echter gevonden in de oppositiepartijen. De aangenomen motie stelt dat al het schoonmaakpersoneel in 2023 een dienstverband moet hebben bij de gemeente, maar de verwachting is dat dit niet gaat lukken. Eind 2022 loopt wel het aanbestedingscontract met de huidige werkgever van de schoonmakers af. Chakor moet begin 2021 bekendmaken wat er precies voor nodig is om de schoonmaak binnen de gemeentelijke organisatie onder te brengen en hoe snel ze dat kan regelen.

 

Schoonmakers moeten voorbeeld zijn

SP-lid Jimmy Dijk stelt dat aanbesteden leidt tot concurrentie op arbeidsvoorwaarden en onzekerheid over behoud van werk. Het zou ook een negatief effect op de lonen hebben. “Met acties hebben schoonmakers de politiek aangezet om deze vermarkting te stoppen. Laat de schoonmakers een lichtend voorbeeld zijn.” Daarmee doelt Dijk onder andere op de zorg en post- en pakketbezorgers. Dijk verwacht dat de inbesteding van schoonmaak ervoor zal zorgen dat “straks niet meer de stelregel ‘één euro, één stem’ maar ‘één mens, één stem’ zal gelden”.

Naar boven

 

 
 

Tien keer meer vraag naar desinfectiemiddelen

Nieuws_643


Osse zeepfabrikanten kenden gouden tijden begin maart toen de desinfectiemiddelen in trek waren. Bijna een jaar later zijn de hygiënepompjes in elk gebouw te vinden. Zijn de producenten hierdoor spekkoper?

Handen wassen, handen wassen, handen wassen. Het klinkt de Osse zeepfabrikanten al bijna een jaar lang als muziek in de oren. “Wij vinden het ongelofelijk belangrijk dat de wereld begrijpt wat hygiëne betekent”, vertelt Ger Nijkamp van Dreumex aan Dtv Nieuws. “Het jammere is dat er een pandemie voor nodig is om die zichtbaarheid te verhogen.” Laurens Metternich van Spectro is blij met de aandacht voor infectiebestrijding: “Hygiëne is belangrijker dan ooit en dat besef is er gelukkig nu.”

 

Teleurstellen door tekorten

Bij Spectro richtte de fabrikant zich eerst op de gezondheidszorg die te kampen had met grote tekorten. Daardoor waren er in het begin nog veel bedrijven die teleurgesteld moesten worden. In de tweede helft van het jaar konden de zeepfabrikanten bedrijven en consumenten goed van dienst zijn. “Op het hoogtepunt tien keer meer dan we normaal gewend zijn”, legt Nijkamp uit. De verwachting is volgens Nijkamp dat er ook voor ná de coronacrisis 25 procent meer bewustzijn gecreëerd is in de wereld voor alles wat met hygiëne en hygiëneproducten te maken heeft. “En we hopen dat dat besef de komende jaren zo blijft”, zegt Metternich, die bang is dat mensen snel in hun oude patroon terugvallen. “Het zal altijd een aandachtspunt blijven”, aldus Nijkamp.

 

(Bron: Dtv Nieuws)

Naar boven

 
 
 
 

Ruim 200 hotelschoonmakers verliezen baan

Nieuws_644


Ruim 200 hotelschoonmakers raken op korte termijn hun baan kwijt door de coronacrisis. Vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is het aantal hotelovernachtingen drastisch teruggelopen. Daardoor is er geen werk meer voor een deel van de schoonmakers bij EW Facility Services en Hotel Cleaning Company, meldt vakbond CNV.

Bij EW Facility Services verdwijnen 80 banen en bij dochteronderneming Hotel Cleaning Company 132 banen. De betreffende schoonmakers kregen het slechte nieuws eind januari te horen.

 

Perspectief op werk

“Dat is een schok voor de schoonmakers, we hadden gehoopt dat ze in dienst konden blijven. Maar kennelijk zien de schoonmaakbedrijven, ondanks de financiële ondersteuning van de overheid, geen andere uitweg dan een deel van de mensen te ontslaan”, zegt onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. “Gelukkig is er ook goed nieuws. We hebben met de werkgevers afgesproken dat de ontslagen schoonmakers als eerste weer een baan krijgen aangeboden zodra het werk weer aantrekt. Zo houden ze perspectief op werk.”

 

Scholingsfonds, mobiliteitscentrum en sociaal plan

Kampherbeek geeft wel aan dat de branche haar verantwoordelijkheid neemt. Schoonmakers die vanwege de coronacrisis hun baan verliezen kunnen een beroep doen op het scholingsfonds. Daarover heeft de vakbond afspraken gemaakt. “Zo kunnen ze de komende tijd benutten om een cursus of scholing te volgen waar ze voorheen nooit de kans of het geld voor hadden. Misschien willen ze weleens iets heel anders dan een baan in de schoonmaak. Dan krijgen ze daar nu de mogelijkheden voor om dat te ontdekken.” Daarnaast kunnen de schoonmakers ook gebruikmaken van het mobiliteitscentrum, waar vraag en aanbod in de schoonmaakbranche bij elkaar komen. Bij ontslag krijgen de medewerkers een transitievergoeding mee, zo is onder meer vastgelegd in het sociaal plan.

Naar boven

 
 
 
 

 

 

Hardere aanpak tegen arbeidsuitbuiting noodzakelijk

Nieuws_645


Nederland moet met een hardere aanpak tegen arbeidsuitbuiting komen. Dat stelt vakbond FNV naar aanleiding van een nieuwe studie van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, Herman Bolhaar.

Volgens de bond toont het rapport aan dat arbeidsuitbuiting op de Nederlandse arbeidsmarkt minder vaak en zwaar wordt berecht. FNV vindt het daarom heel erg belangrijk dat er werk gemaakt wordt van de adviezen van Bolhaar. Ook pleit de bond onder meer voor zwaardere straffen voor uitbuiters en hun opdrachtgevers.

 

Schoonmakers kwetsbaar

“Goedkope arbeid werkt uitbuiting flink in de hand. Hier waarschuwen wij al jaren voor en zien dat ook terug in een stijging van de meldingen”, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga. Ondanks dat er de afgelopen jaren meer geld en mankracht is gegaan naar de inspectiediensten, blijft volgens hem een gecoördineerde aanpak uit. “Hierdoor komen daders weg met uitbuiting en dit heeft een ondermijnend effect voor de hele arbeidsmarkt.”

 

Het rapport stelt dat arbeidsuitbuiting voornamelijk plaatsvindt aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Het gaat dan vaak om laagbetaalde, laaggeschoolde en flexibele arbeid. Daarbij wordt schoonmaak als voorbeeld genoemd, naast de bouw, land- en tuinbouw, distributie en de vleesverwerkende industrie. In deze sectoren werken veel arbeidsmigranten die extra kwetsbaar zijn door de taalbarrière.

 

Verschillen per regio en gemeente

In het rapport staat dat er relatief weinig veroordelingen plaatsvinden voor arbeidsuitbuiting. Ook krijgen deze daders kortere straffen opgelegd dan daders van andere vormen van mensenhandel. Bolhaar stelt dat in de samenleving en in de rechtspraak nog onvoldoende helder is waar ernstige benadeling ophoudt en arbeidsuitbuiting begint. “Dit is zorgelijk, aangezien het aantal kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt groot is.”

 

Maar volgens de rapporteur is nog onduidelijk hoe vaak en in welke vormen arbeidsuitbuiting zich daadwerkelijk aandient. In zijn ogen is het daarom belangrijk om te inventariseren welke werknemers en sectoren extra kwetsbaar zijn en waar dat is: per regio of gemeente kunnen daarin grote verschillen bestaan. Op basis van een gerichte lokale aanpak kan arbeidsuitbuiting dan effectief aangepakt worden.

Naar boven

Schoonmaakmachine leasen of huren

Nieuws

5/21
Loading ...