Gemiddeld gezien wordt de contractduur van schoonmaakaanbestedingen steeds langer. Dat betekent dat een aanbesteding zo moet worden opgesteld dat deze kan mee ontwikkelen met toekomstige veranderingen. Het belang van duurzame inzetbaarheid en van calculatie op ruimteniveau wordt daarom steeds groter.
Lees verder
Tekst: Anoek van der Riet
Er is altijd veel te doen om schoonmaakaanbestedingen. Adviesbureaus op dit gebied zijn dan ook zeer in trek. Zo kunnen deze adviseurs meedenken over de juiste verdeling van de objecten in verschillende percelen. De perceelverdeling heeft bijvoorbeeld invloed op de reisafstand van de schoonmakers, maar het is ook van invloed op het soort schoonmaakbedrijf dat zich kan inschrijven: hoe kleiner de percelen, hoe meer kans de kleinere schoonmaakbedrijven hebben om de opdracht te krijgen. Ook kunnen de adviesbureaus helpen bij het vaststellen van de verhouding prijs en kwaliteit in een aanbesteding. De kwaliteit van de schoonmaak is immers echt iets waar een bedrijf zich mee kan onderscheiden. Over het algemeen is de trend van de afgelopen jaren dat de contractduur steeds langer wordt, iets wat grote gevolgen heeft voor de inhoud van een schoonmaakaanbesteding. Want er moet genoeg ruimte zijn om mee te kunnen ontwikkelen.
Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk trend in de schoonmaakbranche, iets dat door de vergrijzing alleen nog maar belangrijker zal worden. Tel daar de langere contractduur bij op en het wordt duidelijk waarom adviesbureaus hier ook veel aandacht aan besteden. Er wordt dan ook breeduit geadviseerd om zowel de schoonmaker zelf als de HR-afdeling van de opdrachtgever aan te laten sluiten bij het opstellen van een aanbesteding. De schoonmakers kunnen zinvolle tips aandragen over hoe het werk zelf gemakkelijker zou kunnen in de toekomst, waarna human resource management er meer algemene bevindingen aan kan toevoegen. Bijvoorbeeld over vitaliteit en fitheid op de werkvloer. Tijdens de contractduur moeten de schoonmaker en opdrachtgever ook goed met elkaar blijven communiceren.
Omdat de contracten over steeds meer flexibiliteit moeten beschikken, is het belang van een correcte calculatie op ruimteniveau hartstikke groot. Ten eerste is het correct inmeten van ruimte- en glasstaten belangrijk voor het schoonmaakbedrijf om een goede offerte te kunnen maken. Een afwijking van 10 procent in het schoon te maken oppervlakte, betekent namelijk ook een afwijking van 10 procent in de kosten. Daarnaast maakt een calculatie op ruimteniveau waarbij de relatie met de werklast wordt bepaald, ook meteen inzichtelijk welke consequenties mutaties met zich meebrengen.
De digitalisering sijpelt ook door in het schoonmaakadvies. Tegenwoordig verzamelen bijna alle marktpartijen én schoonmaakadviesbureaus veel data. Deze data kunnen, nadat het geanalyseerd is, omgezet worden naar bruikbare parameters met behulp waarvan de dienstverlening verbeterd kan worden met mogelijk een voorspellend karakter. Niet alleen maakt dit dat aanbestedingen inspelen op de ontstane parameters, maar het zorgt er ook voor dat opdrachtgevers steeds vaker vragen aan schoonmaakbedrijven of zij (kunnen) werken met big data.
Tegenwoordig is het ook mogelijk om ruimtestaten geautomatiseerd te genereren vanuit Autocad. Vaak is dit niet alleen sneller en goedkoper dan handmatig inmeten, maar ook nauwkeuriger. Cirkels, sterren of andere lastige oppervlakten zijn bijvoorbeeld erg lastig om nauwkeurig in te meten met laserapparatuur. Via Autocad kan dit nauwkeurig en gemakkelijk worden ingemeten. Een nadeel van geautomatiseerde ruimtestaten is dat wijzigingen niet altijd meteen kunnen worden meegenomen. Bij praktijkmetingen kan dat wel.
Zie een overzicht van alle schoonmaakadviesbureaus in onze bedrijvengids.