Autonome schrobzuigmachines

De robotmachine als helpende hand

Lees verder 


achtergrond: Schoonmaakmachines

 

Waar het heen gaat met de markt voor schoonmaakmachines? Naar autonome machines die zelf hun rondje maken en zelfs zelf kunnen opladen, schoon water kunnen tanken en vuil water kunnen laten afvoeren.

 

Wat betreft schoonmaakrobots was het een feest tijdens de schoonmaakvakbeurs Interclean in mei 2018. Daar toonden vrijwel alle leveranciers in dit genre een robot. Wie beter keek dan zijn neus lang is, zag ook dat niet al die machines echte robots waren. Wel slim bedacht, maar het waren eerder imitatoren. Zo liet Wetrok de Automatic Marvin zien. Basisidee erachter was dat de schoonmaker de robot laat zien hoe de ruimte moet worden schoongemaakt, waarna de schrobzuigmachine dit de volgende keer imiteert. Dat laatste levert een bijzonder gezicht op, omdat de machine wegrijdt met de steel waarmee je normaal gesproken de machine zou voortduwen.  

 

Een stap verder op de Interclean gingen Kärcher en Adlatus. Die eerste presenteerde de KIRA B50. Waar voorheen robots nog hulp nodig hadden van een schoonmaker, gaat deze machine automatisch naar zijn dockingstation om elektriciteit en schoon water op te halen en vies water af te voeren. De jury van de innovatie-awards vond de introductie bijzonder genoeg om Kärcher een innovatie-award toe te kennen. “Dit is echt autonoom schoonmaken.”  

 

Verversen en opladen

Wie de KIRA B50 (kosten zo’n 20.000 euro) noemt, kan ook niet anders dan de Duitse robotfabrikant Adlatus noemen. Die kwam met de Adlatus CR700, die ook (voor circa 33.000 euro) in Nederland is te verkrijgen. Ook deze machine kan zichzelf autonoom verversen en opladen. Het laadstation biedt autonome toevoer van schoon water, afvoer van vuil water, het herladen van de batterijen en een statuscheck van de robot. Dergelijke robots komen vooral tot hun recht op grote oppervlaktes. Denk aan sporthallen, supermarkten, luchthavens, logistieke centra, productieruimtes en high tech-bedrijven. Vanaf ongeveer 2.500 vierkante meter wordt een investering in een robotschrobzuigmachine volgens de fabrikant interessant. Dergelijke grote ruimtes rechtvaardigen de inzet van een robot, nog steeds volgens de fabrikanten wel naast en in samenwerking met de schoonmaker. Want die moet niet zijn baan verliezen, maar juist tijd overhouden voor andere taken. “Zie het als een helpende hand.” 

Foto breed

Bewezen technologie

Cleanfix en Diversey mogen we niet vergeten. Zij zijn de wegvoorbereiders voor de schoonmaakrobot. Waar Diversey de Taski Swingobot 2000 het levenslicht liet ziet, timmert Cleanfix aan de weg met de RA 660 Navi. Weliswaar zijn deze (nog) niet autonoom, maar het is wel technologie die zich bewezen heeft. Nilfisk toonde in de VS de Liberty A50 die moet meespelen in dit segment. Ook ICE Benelux verwacht een robot te kunnen tonen en zet in op vlootmanagement.

 

Precies kunnen zien waar je dure schoonmaakmachines zijn en hoe goed deze draaien, is veel waard voor schoonmaakbedrijven. Ook omdat door het koppelen van schoonmaakmachines aan het internet eenvoudig de status kan worden afgelezen. De leverancier kan zo precies zien of hij onderhoud moet plegen bij de desbetreffende machine. ICE Benelux zet daarbij in op het huren van machines in plaats van kopen. Bij Diversey koppelen ze machines onder de noemer Internet of Clean aan het wereldwijde web. Ook Numatic, vooral bekend van de Henry-stofzuigers, speelt met haar schrobzuigmachines in de machinemarkt een belangrijke rol. Ook daar een huurconcept, zodat schoonmaakbedrijven flexibel gebruik kunnen maken van de juiste machine voor een bepaalde klus.  

 

Onmisbare schakel

Schoonmaakmachines zijn een onmisbare schakel voor de sector. Het is bovendien een onderdeel waar veel innovatie in te bespeuren is. Met de schoonmaakrobot als levensgroot voorbeeld. Autonoom water tanken en water afvoeren… Wie had dat tien jaar geleden bedacht? Vraag is wel of robots nog verder (kunnen) gaan. Want de grootste kostenpost in schoonmaak is nog altijd de schoonmaakmedewerker. De meeste experts zijn het erover eens dat zijn baan behouden blijft. Maar een zogeheten cobot, een robot die naast de mens een rol speelt, is helemaal geen gekke gedachte.  

Smoesje is achterhaald

Dankzij schoonmaakmachines is het smoesje dat we geen tijd hebben voor schoonmaak achterhaald, stelt de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ). Tijdens het schoonmaakproces heb je te maken met vier factoren: beweging, tijd, temperatuur en chemie. Hoe groter de ene factor, hoe minder groot een andere factor hoeft te zijn. Wanneer je werkt met een schoonmaakmachine is de factor beweging hoog, waardoor je minder tijd nodig hebt. En kun je dus dat smoesje niet meer gebruiken.


Op zoek naar een machineleverancier?

Zie een overzicht van alle leveranciers in onze bedrijvengids.



Numatic: professionele schoonmaakmachines

Schoonmaakmachines

19/20
Loading ...