Met overname schoonmaakdeel ISS door CSU als klapstuk

Schoonmaakbedrijven steeds groter door vele overnames

Het afgelopen jaar werd een recordaantal overnames genoteerd in de schoonmaakbranche: maar liefst 22. Een jaar eerder waren dat er nog maar 15, en de jaren daarvoor kwam het aantal niet eens boven de 10 uit. Precieze aantallen over dit jaar zijn er nog niet, maar wat we wel zeker kunnen stellen: dit jaar vindt een van de grootste schoonmaakovernames sinds jaren plaats.

Lees verder 


Thema: Schoonmaakbedrijven

 

De traditionele top-5 beheerst al jaren de Nederlandse schoonmaakbranche. Sinds Hago Nederland in 2013 de leidende positie overnam van ISS, is er weinig in de ranglijst veranderd. Kleine verschuivingen zijn er wel: zo moest afgelopen jaar schoonmaakbedrijf Asito haar derde plaats afstaan aan Gom Schoonhouden.

 

De dochter van de Facilicom Group uit Schiedam groeide met maar liefst 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Die groei werd met name gerealiseerd door de overname van Kleentec. De marktleider in de reiniging, desinfectie en productieoptimalisatie voor de foodindustrie werd halverwege 2016 aan de portefeuille toegevoegd en dat betaalde zich gelijk uit in de omzetrealisatie over 2017.

 

Trends zetten door

Het jaar 2017 was een recordjaar op het gebied van overnames in de schoonmaakbranche. Maar liefst 22 transacties werden genoteerd, terwijl dat er een jaar eerder maar 15 waren. In de jaren dáárvoor kwam dit aantal niet eens boven de 10 uit.

 

Begin dit jaar werd voorspeld dat de trend zich in 2018 zou doorzetten vanwege een overschot aan kapitaal in de markt. Verwacht werd ook dat er daardoor een consolidatieslag ging plaatsvinden in de schoonmaak. Met name van het middensegment werd gedacht dat dit zich door middel van overnames zou uitbreiden en meer specialiseren.

Schoonmaakbedrijven_362

Monsterovername

Het precieze aantal overnames in de schoonmaakbranche van dit jaar is nog niet bekend. Maar dat dit jaar ook de boeken in zal gaan als een spectaculair overnamejaar, dát is al wel zeker. Halverwege september liet ISS Facility Services namelijk weten bijna al zijn schoonmaakactiviteiten te verkopen aan schoonmaakbedrijf CSU.

 

Een monsterdeal, want met de overname zijn zo’n 2200 werknemers en ruim 70 opdrachtgevers gemoeid. Een strategische zet van ISS, dat zich volledig wil gaan concentreren op grote landelijke en internationale opdrachtgevers waaraan integrale facility-services worden geleverd. CSU focust op schoonmaak als singe service-activiteit, waar deze uitbreiding goed bij past.

 

Grootste van Nederland

De overname van de schoonmaakactiviteiten zorgt natuurlijk voor een enorme boost bij CSU. Doordat er zo’n 2200 schoonmakers de overstap maken, heeft de schoonmaakorganisatie uiteindelijk 15.000 schoonmakers in dienst. Geen enkel ander Nederlands schoonmaakbedrijf heeft momenteel zoveel schoonmaakmedewerkers. Zelfs de huidige nummer 1, Hago, niet.

 

Daarmee wordt ook de strijd om de nummer 1-positie op de ranglijst een stuk heviger. In 2017 was het verschil in omzet tussen Hago en CSU iets minder dan veertig miljoen euro. Maar met de zeventig nieuwe opdrachtgevers van ISS krijgt de omzet van runner-up CSU vanaf november 2018 een gigantische boost. Exacte cijfers zijn nog niet bekend. Pas na 2019, als CSU een heel kalenderjaar extra omzet heeft kunnen maken, kan de exacte balans worden opgemaakt.

Top-10 schoonmaakbedrijven

De huidige top-10 van grootste schoonmaakbedrijven van Nederland, gebaseerd op de omzet in 2017, is als volgt:

  1. Hago Nederland (354,1 miljoen)
  2. CSU (315 miljoen)
  3. Gom Schoonhouden – Facilicom (262,9 miljoen)
  4. Asito (254 miljoen)
  5. ISS (236 miljoen)
  6. EW Facility Services (91,5 miljoen)
  7. Dolmans Groep (77,6 miljoen)
  8. Schoonster (70,9 miljoen)
  9. Hectas Facility Services (46,1 miljoen)
  10. ICS Groep (42,2 miljoen)

 

Samen zijn deze tien grootste bedrijven goed voor 79 procent van de omzet van de gehele top-50. Bij elkaar opgeteld was de top-10 afgelopen jaar goed voor een omzet van 1,750 miljard euro. Dat is een groei van 2,8 procent ten opzichte van 2016.

Overname deel ISS door CSU

De bedrijfsonderdelen van ISS die over zullen gaan naar CSU hebben betrekking op Industrial Food Cleaning (voedingsbedrijven), Region Based Cleaning, Special Cleaning (specialistische schoonmaak zoals glasbewassing) en Cure & Care (zorgsector). Industrial Food, Region Based Cleaning en Special Cleaning worden juridisch afgesplitst van ISS Nederland B.V. en gaan naar ISS Cure & Care. De naam van ISS Cure & Care wordt gewijzigd in ISS Specialized Services.

Op zoek naar een schoonmaakbedrijf?

Zie een overzicht van schoonmaakbedrijven in onze marktgids.Ecolab: MAXX2

Schoonmaakbedrijven

17/20
Loading ...